Vaals

Nieuwtjes

Militaire oefening

Van 23 februari 2018 tot en met 2 maart 2018 vindt er binnen onze gemeente een militaire oefening plaats. Deze eindoefening houdt in dat de militairen vanuit de omgeving van Maastricht zo ongezien mogelijk en bij duisternis zich gaan verplaatsen richting Vijlenerbos. Hier zal een observatiepost worden ingericht en zullen de militairen een aantal dagen zo ongezien mogelijk observatie oefeningen uitvoeren. Aan deze oefening nemen 25 personen deel, waarvan 12 personen de oefening uitvoeren. Verplaatsing vindt alleen plaats op bestaande wegen en paden. Er wordt geen gebruik gemaakt van (oefen)munitie op niet militair terrein.

Lezing

Heemkundekring Sankt Tolbert Vaals organiseert op 22 februari in samenwerking met de Regio Land van Valkenburg en Heuvelland een lezing door Prof. Sparla met al titel WO I. De heer Sparla zijn voordracht heeft de volgende inhoud: De Eerste Wereldoorlog wordt soms betiteld als de oercatastrofe van de twintigste eeuw. In eerste instantie denkt men natuurlijk aan de miljoenen slachtoffers van de vele veldslagen in Europa. Beeldmateriaal uit deze periode is iedereen bekend: de oneindige loopgraven, de Fokker-vliegtuigjes, de eerste duikboten, de artilleriebombardementen en niet te vergeten de met duizenden lijken bezaaide slagvelden.

Lezing

Prof. Peter Sparla licht in zijn lezing de oorzaak van de Eerste Wereldoorlog toe en verklaart waarom deze oorlog in een loopgravenoorlog uitmondde. Ook in het neutrale Nederland en met name in de Limburgse grensregio ́s had deze oorlog grote invloed op het dagelijkse leven. Uiteraard zal ook de elektrische grensafscheiding tussen België en Nederland ter sprake komen. Documenten en foto ́s van deze ‘dodendraad’ zullen de revue passeren. Uit de nalatenschap van een gesneuvelde Duitse officier zullen meerdere unieke stereoscopische foto ́s van het leven achter het front worden getoond. De Eerste Wereldoorlog in 3D!

Lezing

De lezing wordt gehouden in het verenigingslokaal Óp Sankt Tolbert, Bloemendalstraat 11a in Vaals. Aanvang 20.00 uur. De lezing is ook toegankelijk voor niet leden. Entree vrij.

Wecycle-inzamelactie in gemeente Vaals

Goed doel maakt kans op sponsorcheque van 1.000 euro. Inwoners van de gemeente Vaals die binnenkort afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren bij hun milieustraat, kunnen daarmee een lokaal goed doel ondersteunen. Vanaf Koningsdag doet de gemeente mee met de Wecycle-inzamelactie, waarmee een lokaal goed doel kans maakt op een sponsorcheque van 1.000 euro. De gemeente moet vóór 14 april de keuze voor het lokale goede doel doorgeven. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

navigateleft
navigateright

Regio